Hoe ontstaat een gezoneerd industrieterrein?
Om te bepalen wanneer zonebeheer nodig is, is het goed om te weten hoe een geluidgezoneerd industrieterrein ontstaat.
Stel dat er een braakliggend terrein voor een nieuwbouwproject bestaat. Dan kijk je als aannemer onder andere naar het geluid dat er in de omgeving speelt. Zo kan er bijvoorbeeld een supermarkt of boerderij in de buurt van het woningbouwproject liggen. Het is echter ook mogelijk dat er een groot industriebedrijf – die zwaar industrielawaai produceert – nabij zit gevestigd. Daar wil je natuurlijk niet naast wonen. Gelukkig is exact dáárom het gezoneerd industrieterrein in het leven geroepen!
Bedrijven verzamelen zich op een geluidgezoneerd industrieterrein, zodat hun uitstoot niet individueel, maar gezamenlijk kan worden onderzocht en beoordeeld. De gemeente kijkt dus naar de geluidemissie van de zone als geheel. Zo is mogelijk vastgelegd dat een gezoneerd industrieterrein een maximale geluidsbelasting van 50 dB(A) op de gevel van woningen mag veroorzaken. Geluidsbelasting is de hoeveelheid geluid die op een bepaald punt wordt waargenomen, gewogen met de A-schaal (de schaal die overeenkomt met de gevoeligheid voor het geluid van het menselijk oor).
Wanneer is zonebeheer nodig?
Nu helder is hoe een geluidgezoneerd industrieterrein ontstaat, is ook het belang van zonebeheer makkelijker in kaart te brengen. Zoals je begrijpt is zo’n zone continu in ontwikkeling. Zo gaan er bedrijven weg, maar komen er ook bedrijven bij.
In een zeer versimpeld voorbeeld stellen we een gezoneerd industrieterrein dat maximaal 50 dB(A) op woningen mag veroorzaken. Bedrijf A mag 30 dB(A) bijdragen, terwijl bedrijf B voor maximaal 20 d(B)A verantwoordelijk mag zijn. Als bedrijf A zou vertrekken, zouden er dus twee bedrijven voor in de plaats mogen komen die beide 15 dB(A) produceren.
In de praktijk zit dit daarentegen veel complexer in elkaar. Je hebt dan te maken met veel meer bedrijven, waarbij verschillende factoren een rol spelen, als:
- Duur industriële activiteit
- Locatie bedrijven binnen gezoneerd terrein
- Type geluidsbron
- Omgevingsfactoren
- Behoefte aan geluidsruimte
- Cumulatieve berekening en normen
Achter zonebeheer verschuilen dan ook enorme rekenmodellen. Met onze kennis en expertise helpt Alcedo gemeentes dan ook graag bij het zonebeheer van een geluidgezoneerd industrieterrein.