Activiteiten Horeca

Voorheen regelde het Activiteitenbesluit geluid in de horeca. Het Activiteitenbesluit werd in 2024 echter vervangen door het Besluit activiteiten leefomgeving, als onderdeel van de Omgevingswet. Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, is het eerdere “Industrie- en horecalawaai” opgesplitst en vervangen door;

  • Activiteiten Horeca
  • Activiteiten Industrie

De overheid maakt dus onderscheid tussen de sectoren en hanteert specifieke eisen per sector. Gelukkig is Alcedo gespecialiseerd in (het adviseren over) geluidshinder veroorzaakt door horeca-activiteiten. Wij verzorgen met akoestische onderzoeken en adviesrapporten een prettigere leefomgeving. Neem daarom direct contact met ons op!

Ik ben geïnteresseerd!
Horeca Geluidsoverlast

Hoe geluidseisen horeca worden geregeld

Hoewel de Omgevingswet de regels centraliseert, bepaalt in Nederland een gemeente de uiteindelijke wetgeving rondom “activiteiten horeca” voor hun gezagsgebied. Een strikte en algemeen geldende wet geluidshinder horeca is er dus niet. Een gemeente dient zich echter wel aan bepaalde richtlijnen en basiskaders te houden. Die standaardwaarden zorgen in het algemeen voor afdoende bescherming tegen horeca geluid. Men maakt daarbij onderscheid tussen horeca geluid op een geluidgevoelig gebouw (zoals een woning) en horeca geluid in een geluidgevoelige ruimte bínnen een geluidgevoelig gebouw.

Geluid op geluidgevoelig gebouw

07:00 – 19:00 19:00 – 23:00 23:00 – 07:00
Langetijd­gemiddeld beoordelings­niveau LAr,LT 50 dB(A) 45 dB(A) 40 dB(A)

 

Geluid in geluidgevoeilige ruimte binnen geluidgevoelig gebouw

07:00 – 19:00 19:00 – 23:00 23:00 – 07:00
Langetijd­gemiddeld beoordelings­niveau LAr,LT 35 dB(A) 30 dB(A) 25 dB(A)

 

In deze duidt LAr, LT duidt op het langetermijn geluidsniveau, A-gewogen, over een langere periode. Daarbij kan langetermijn een etmaal zijn, maar ook bijvoorbeeld een jaar. ‘A-gewogen’ verwijst naar de A-gewogen decibellen (db(A)), een manier van meten die rekening houdt met de gevoeligheid van het menselijke gehoor voor verschillende frequenties van geluid in horeca (in dit geval). De waarden in de tabel zijn de (maximale) grenswaarden voor toelaatbaar horeca geluid.

Zoals gezegd biedt de Omgevingswet gemeenten de kans om zelf invulling te geven aan deze standaardwaarden van geluidseisen voor horeca.

Soorten horeca geluid

Waar industriële geluidsoverlast doorgaans door machinaal werk wordt veroorzaakt, zijn het binnen de horeca vaak menselijke stemgeluiden en muziek, die verantwoordelijk zijn voor eventuele geluidshinder. Toch kan bijvoorbeeld ook de afzuiginstallatie van een restaurantkeuken boosdoener blijken voor bovengelegen appartementen. Kortom, geluid in horeca kan op diverse manieren gedefinieerd worden. Hoe je met horecalawaai moet omgaan, is onder afhankelijk van de betreffende manier waarvan sprake is. We wijden hier kort even over uit.

Muziekgeluid

Muziek geluid in horeca is afkomstig van geluidsinstallaties of livebands op bijvoorbeeld een festival of evenement. De Nederlandse Stichting Geluidshinder koppelde bepaalde te verwachten muziekgeluidsniveaus aan verschillende typen activiteiten van horeca. Dat is vooral handig bij de inzet van rekenmodellen – nodig wanneer de activiteiten horeca nog niet bestaan (als er bijvoorbeeld sprake is van nieuwbouw). Hieronder zie je hoe dat wordt vormgegeven.

Spectra Voorbeeld(en) Geluidsniveau LAeq dB(A)
Achtergrond Restaurant, koffiehuis 55 – 75
Pop Bruincafé, sporthal 70 – 85
Dance Dansstudio, café 85 – 100
House Schouwburg, feestzaal 95 – 103
Ultra bas Club, discotheek 98 – 103

 

Installatiegeluid

Installatiegeluid wordt geproduceerd door technische installaties (met uitzondering van geluidsinstallaties), zoals ventilatie, airconditioning, koelingen of keukentoestellen. Installatie geluid in horeca is een onderschatte factor van overlast. Zeker afzuiginstallaties van restaurants kunnen tot overlast leiden.

Stemgeluid

Tot slot is er nog stemgeluid. Dit is horeca geluid dat wordt geproduceerd door mensen en komt voort uit personeel of klanten die met elkaar praten of meezingen met muziek. Interessant genoeg is het toepassen van een immissiewaarde om stemgeluid te reguleren op basis van de instructieregels uit het Bkl niet toegestaan. Je mag dus geen maatregelen treffen als die standaardwaarden overschreden worden. Wel kun je maatregelen voorschrijven om het stemgeluid te beperken, zoals het beperken van het toegestane aantal bezoekers van de horeca activiteit.

Contact opnemen
Alcedo Activiteiten Horeca

adviesbureau bouw, omgeving en gebouwen

Technisch advies waarop je kunt bouwen. Dat mag je van ons verwachten. Met gezond verstand en liefde voor het vak! Neem contact met ons op en we voorzien je graag vrijblijvend van advies.

phone085-8229900