Ben je op zoek naar een vakkundig bouwbedrijf dat trillingsmetingen kan uitvoeren? Bij Alcedo kunnen wij jou hierin voorzien. Naast dat onze experts altijd deskundig advies geven, kunnen wij ook van tevoren voorspellen of er problemen gaan optreden. Door de alle trillingsprojecten die onze vakmensen hebben mogen realiseren, beschikken wij over ruime ervaring en kennis op het gebied van trillingsmetingen uitvoeren.

Laat trillingsmeting uitvoeren!

Ontstaan van trillingen

Het is – wanneer je trillingsmetingen wil uitvoeren – belangrijk om te weten hoe trillingen ontstaan. Trillingen ontstaan wanneer een object herhaaldelijk heen en weer beweegt rond een evenwichtspositie. Zoals je begrijpt kan dit op talloze wijzen gebeuren. Bouwwerkzaamheden, zwaar verkeer over wegen of verkeersdrempels en natuurlijke oorzaken (zoals aardbevingen) zijn allemaal mogelijke oorzaken.

Als alle krachten die op een object werken elkaar opheffen, zit het object in zijn evenwichtspositie. Op het moment dat die evenwichtspositie wordt verstoord, bijvoorbeeld door een externe kracht (zoals de wind), vindt er een verstoring plaats. Nadat het object is verstoord, treden er herstellende krachten op die het object terugbrengen naar de evenwichtspositie. Zoals je snapt, begint het object dan te bewegen in een poging terug te keren naar zijn evenwichtspositie. Dit is de trilling.

Een trilling ontstaat vrij snel tijdens bouwwerkzaamheden. Grondverplaatsing, machinegebruik, bouw- en sloopwerkzaamheden… noem het maar op. Het is daarom belangrijk om trillingsmetingen uit te voeren tijdens de bouw, zodat de boel onder controle blijft.

Trillingsmetingen Uitvoeren Oorzaken

Gevolgen van trillingen en trillingsmetingen

Het laten uitvoeren van trillingsmetingen is cruciaal in de bouw. Trillingen kunnen immers erg gevaarlijk zijn. Langdurige blootstelling aan trillingen kan tot diverse gezondheidsproblemen leiden, zoals het carpaal tunnelsyndroom of schade aan de wervelkolom. In de eerste plaats in het dus van belang dat medewerkers verantwoord kunnen werken. Daarnaast veroorzaken trillingen mogelijk ook scheuren of andere (levensgevaarlijke) instabiliteiten in bouwstructuren. Tot slot leiden trillingen simpelweg tot overlast in huizen van omwonenden. Genoeg redenen dus, om trillingen te beperken.

Zoals je snapt, wil ook de overheid trillingen zoveel mogelijk beperken. Daarvoor heeft het allerlei regelgevingen en te handhaven normen en (meet)waarden opgesteld, waar bouwbedrijven zich aan moeten houden. Door trillingsprognoses en trillingsmetingen uit te voeren, proberen we een juridisch en ethisch verantwoorde én veilige bouwomgeving voor ieder bouwproject te realiseren.

Trillingsmetingen Uitvoeren

Voorbereiding trillingsmetingen

Wij voeren trillingsmetingen uit voor aannemers, projectleiders, et cetera. Alvorens we trillingsmetingen uitvoeren, doen we een prognose, waarbij we voorspellen welke bouwwerkzaamheden trillingen opleveren. Onze juridische kennis stelt ons vervolgens in staat om de toegestane waarden naast de gevolgen van de trillingen te leggen. Dat zijn, volgens de SBR-richtlijnen:

  • Schade aan gebouwen
  • Hinder voor personen in gebouwen
  • Storing aan apparatuur.

Aan de hand van de prognoses kunnen we je vooraf al behoeden voor eventuele problemen en adviseren we je in oplossingen.

Hoe voert Alcedo trillingsmetingen uit?

Alcedo is gecertificeerd met BRL 5023. Dit betekent dat we voldoen aan de eisen en richtlijnen die gesteld worden aan bedrijven die trillingsmetingen uitvoeren. Gedurende het bouwproject meten en monitoren we de trillingen die het produceert. Daarvoor zetten we onze eigen trillingsmeter in, die is uitgebreid met nieuwe sensoren. Hiermee kunnen we niet alleen trillingshinder meten, maar ook trillingsschade, zoals scheurwijdte en scheefstand van een gebouw. Dit maakt onze meter uniek in Nederland.

Advies nodig?

Wil je graag trillingsmetingen laten uitvoeren? Voorkomen dat er schade of hinder ontstaat? Ons team geeft jou graag inzicht in de feiten. Naast trillingsmetingen uitvoeren, kunnen wij jou ook voorzien in risicoanalyses, monitoring en geluidsmetingen. Wil je jouw bouwproject in goede banen laten leiden? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat je graag te woord.

Ook op het gebied van trillingsmetingen door verkeer staan wij paraat.

adviesbureau bouw, omgeving en gebouwen

Technisch advies waarop je kunt bouwen. Dat mag je van ons verwachten. Met gezond verstand en liefde voor het vak! Neem contact met ons op en we voorzien je graag vrijblijvend van advies.

phone085-8229900