Brandoverslag

Hoe kan ik het voorkomen? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, moet eerst helder zijn wat men onder brandoverslag verstaat. Hier gaan we dieper op in, alvorens we uitleggen hoe je brandoverslag het best kan voorkomen (en hoe Alcedo daarbij kan helpen). Je wilt er natuurlijk niet over nadenken, maar stel nou dat er brand uitbreekt in jouw woning of bedrijfspand. Dan is het wel zo prettig dat de brand zo snel mogelijk de kop in wordt gedrukt en niet naar andere ruimtes of gebouwen overslaat.

Verschil brandoverslag en branddoorslag

Naast het begrip brandoverslag, bestaat ook branddoorslag. Brandoverslag duidt op het vuur en de rook die zich via de lucht naar andere ruimtes of gebouwen verspreiden, door bijvoorbeeld deuren, ramen of luchtkanalen. Branddoorslag duidt daarentegen op de rook en het vuur die zich via de constructie zelf verspreiden, door bijvoorbeeld vloeren, muren of plafonds. Om de brandveiligheid binnen een gebouw te garanderen is het van belang dat het risico op zowel brandoverslag, als branddoorslag wordt geminimaliseerd.

Brandoverslag Voorkomen

Hoe ga je brandoverslag tegen?

Brandoverslag tegengaan kan het best, nog voor je het pand bouwt. Brandveiligheid staat hoog in het vaandel bij de meeste regels, wetten en voorschriften omtrent nieuwbouw. Daarom wordt er al in de ontwerpfase rekening mee gehouden. Alcedo helpt aannemers bij het uitdenken van de meest brandveilige ontwerpen, bouwplannen en materialen.

Ook als het pand al gebouwd is, valt er genoeg te bewerkstelligen om de kans op brandoverslag en branddoorslag te verkleinen. De meest efficiënte maatregelen zijn:

  • Het installeren van brandwerende deuren en ramen. Brandwerende deuren en ramen zijn gemaakt van brandwerend materiaal en zorgen ervoor dat rook en vuur zich slechter kunnen verspreiden.
  • Het aanbrengen van brandwerende scheidingen. Muren, plafonds en vloeren van het juiste materiaal en op de juiste wijze aangebracht, kunnen de verspreiding van brand beperken.
  • Compartimentering. Dit lastige begrip betekent het opdelen van een gebouw in losse afdelingen. Ontstaat er brand op de ene afdeling, dan is dat zeer vervelend, maar dan blijft de brand daar wel. Kortom: er ontstaat geen brandoverslag. Idealiter voer je compartimentering uit voor de bouw van het pand.
Compartimentering Tegen Brandoverslag

Meer weten?

Wil je graag hulp van onze vakmensen om jouw pand zo brandveilig mogelijk te maken en zo hopelijk brandoverslag te voorkomen? Wij helpen je graag. Bezig zijn met de brandveiligheid van jouw pand doen wij het allerliefst tijdens de bouw van je pand. Zo kunnen we eventuele latere problemen voorkomen. Als het pand eenmaal staat is dit natuurlijk ook nog mogelijk. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over het voorkomen van brandoverslag of een van onze andere diensten. Wij beantwoorden deze graag! Wil je graag zien hoe wij zulke opdrachten weten te realiseren? Dan kun je hier verschillende van onze projecten bekijken.

adviesbureau bouw, omgeving en gebouwen

Technisch advies waarop je kunt bouwen. Dat mag je van ons verwachten. Met gezond verstand en liefde voor het vak! Neem contact met ons op en we voorzien je graag vrijblijvend van advies.

phone085-8229900