Wanneer is een stikstofberekening nodig?

Een stikstofberekening is nodig wanneer er activiteiten of projecten staan gepland, die gepaard gaan met de uitstoot van stikstof en daardoor een negatief effect hebben op het nabijgelegen milieu. Je kunt je voorstellen dat dit veel voorkomt, zeker bij nieuwbouw en landbouw. Wij geven je vandaag antwoord op de vraag: ‘hoe wordt de stikstof uitstoot berekend’ en geven een concreet stikstof berekening voorbeeld.

Wanneer Heb Je Een Stikstof Berekening Nodig?

Hoe wordt de stikstof uitstoot berekend?

In navolging op de vraag wanneer een stikstofberekening nodig is, is het relevant om te weten hoe de stikstof uitstoot wordt berekend. Vanzelfsprekend zijn er meerdere factoren die daarbij een rol spelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Identificeren bronnen. Het stikstofonderzoek begint met het analyseren van alle mogelijke emissiebronnen van een project. Een voorbeeld van zo’n emissiebron is een aanwezig voertuig.
  • Identificeren factoren. Dat klinkt wat vaag, of niet? Met factoren bedoelen we de hoeveelheid stikstof die een bron per eenheid uitstoot.
  • Berekening stikstofuitstoot. De rekensom die dan volgt is simpel. Je vermenigvuldigt alle factoren met de bijbehorende bronnen, met als uitkomst: de totale stikstofuitstoot.
  • Bepalen invloed uitstoot. Als bekend is hoeveel de totale stikstofuitstoot bedraagt, bepalen we het effect op de omgeving. Daarbij nemen we zaken als de afstand tussen de bron en de natuur en de stikstofverbindingen in de atmosfeer in acht. Met bepaalde modellen berekenen we dan hoeveel van de stikstofemissie wordt omgezet naar daadwerkelijke stikstofdepositie in het betreffende (kwetsbare) gebied.
  • Beoordeling. Tot slot onderzoeken we de regels die gelden voor het gebied waar het project gepland staat. Zijn dat de gebruikelijke drempelwaardes of gelden er andere voorwaarden? We leggen jouw verwachte stikstofdepositie naast de toegestane waarden.

Heel kort samengevat is dit hoe de stikstof uitstoot wordt berekend. Alcedo beschikt over alle kennis en materialen om dit voor jouw bedrijf of project te doen.

Stikstof berekening voorbeeld

Om ons bovenstaande stappenplan iets concreter en visualiseerbaar te maken, geven we nog een versimpeld stikstof berekening voorbeeld.

Stap 1

Het voorbeeld gaat uit van slechts één emissiebron: de bouwmachines die ingezet worden tijdens een halfjaarlang durend nieuwbouwproject.

Stap 2

Uit (hypothetisch!) onderzoek blijkt dat iedere bouwmachine 20 gram stikstofdioxide (NO2) per uur uitstoot.

Stap 3

Stel nu, dat er 3 machines gedurende het project 1000 uur aan het draaien zijn. De bouwmachines stoten dan samen 3000 uur aan stikstof uit. Per uur wordt 20 gram NO2 uitgestoten. Dat wil zeggen dat de totale stikstofuitstoot 60.000 gram, oftewel 60 kilogram NO2 bedraagt.

Stap 4

Aan de hand van verschillende modellen blijkt dat 0,1 procent van deze uitstoot wordt gedeponeerd aan het kwetsbare natuurgebied. Dat komt neer op een hoeveelheid van 60 gram per halfjaar.

Stap 5

De CDW (kritische depositiewaarden) die geldt voor de regio van het natuurgebied, is 100 gram NO2 per jaar – lees 50 gram per halfjaar. Omdat je stikstofdepositie 60 gram per halfjaar bedraagt, overschrijdt je de CDW. Conclusie: jouw bouwproject mag niet doorgaan.

Stikstof berekening bouw laten uitvoeren?

Nu je weet wanneer een stikstofberekening nodig is, hoe de stikstof uitstoot wordt berekend én een voorbeeld van stikstof berekening hebt gezien, heb je enige kennis over stikstofberekeningen in de bouw opgedaan. Wil je ook daadwerkelijk een stikstofberekening voor bouw laten uitvoeren? Schakel onze hulp dan in! Alcedo beschikt over de kennis, de techniek, de materialen en de profs om jouw te helpen.

Schakel onze hulp in!

adviesbureau bouw, omgeving en gebouwen

Technisch advies waarop je kunt bouwen. Dat mag je van ons verwachten. Met gezond verstand en liefde voor het vak! Neem contact met ons op en we voorzien je graag vrijblijvend van advies.

phone085-8229900